Informații suplimentare despre programul de internship

Informații suplimentare despre programul de internship

În articolele publicate aici pe site în luna septembrie a acestui an vă informam că Legea care stabilește cadrul legal al lucrului cu interni, respectiv Legea internshipului, a intrat în vigoare în luna august 2018.

În completare, pentru aplicarea concretă a acestei legi, autoritățile au publicat recent, printr-un ordin al Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS), modelul de contract, precum și cel al certificatului de internship. Totodată, actul normativ publicat de curând (Ordinul Ministerului Muncii nr 2004/2018) conține și modelul cererii pentru solicitarea primei de promovare a angajării, subvenție pe care firmele, potrivit Legii internshipului, o primesc pentru fiecare intern angajat.

Această primă este introdusă de Legea internshipului și poate fi solicitată de firmele care angajează persoane ce efectuează stagii de internship în cadrul acesteia. Practic, subvenția se acordă pentru fiecare intern angajat, cu condiția ca acesta să fie păstrat ca angajat cel puțin doi ani, iar contractul individual de muncă să fie încheiat în cel mult 60 de zile de la finalizarea internshipului.

Potrivit Legii internshipului, angajatorii vor putea solicita de la stat suma de 4 586 de lei, adică aproape 1 000 de euro, pentru fiecare stagiu de internship transformat în angajare. Chiar dacă Ordinul 2004/2018, în baza căruia firmele pot solicita subvenția este publicat și este în vigoare, așa după cum aminteam anterior, companiile trebuie să respecte condiția angajării timp de doi ani a internului, astfel că primele “recompense” pentru angajarea internilor se vor acorda abia în anul 2020.

Odată cu intrarea în vigoare a actului normativ ce reglementează toate aspectele internshipului, acesta nu mai poate fi făcut fără un contract în acest sens. În cazul în care firmele nu respectă această regulă, ele riscă amenzi ce pot ajunge până la 20 000 de lei pentru fiecare intern găsit în neregulă. Pe lângă nerespectarea acestei reguli, firmele pot primi aceleași amenzi și pentru nedeclararea la stat a contractelor.