Despăgubiri pentru încălcarea legislației în materie de concurență

Noutăți referitoare la procedura efectuării recepției construcțiilor
iunie 23, 2017
Măsuri noi pe piața muncii. Ucenicii și stagiarii
iulie 17, 2017

De curând s-a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 39/2017 privind acțiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispozițiilor legislației în materie de concurență.

Ordonanța de Urgență menționată anterior reglementează dreptul oricărei persoane care a suferit un prejudiciu cauzat de o încălcare a legislației în materie de concurență, de către o întreprindere sau o asociație de întreprinderi, de a se adresa instanțelor de judecată pentru a primi despăgubiri pentru prejudiciul suferit.

 

Prin urmare, orice persoană care a suferit prejudicii cauzate de o practică anticoncurențială interzisă prin Legea concurenței nr. 21/1996, are dreptul la repararea integrală a acestora prin instanța de judecată.

Astfel de practici (anticoncurențiale) sunt definite de legea anticoncurenței la art 5, fiind acele înțelegeri între întreprinderi, decizii ale asociațiilor de întreprinderi, care au ca obiect sau ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenței pe piața românească sau pe o parte a acesteia, în special cele care:

  1. stabilesc, direct sau indirect, prețuri de cumpărare ori de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare;
  2. împart piețele sau sursele de aprovizionare;
  3. aplică, în raporturile cu partenerii comerciali, condiții inegale la prestații echivalente, provocând în acest fel unora dintre ei un dezavantaj concurențial;
  4. condiționează încheierea contractelor de acceptare de către parteneri a unor prestații suplimentare care, prin natura lor sau în conformitate cu uzanțele comerciale, nu au legătură cu obiectul acestor contracte;
  5. constau în participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitații sau la orice alte forme de concurs de oferte;
  6. elimină de pe piaţă alți concurenţi, limitează sau împiedică accesul pe piață şi libertatea exercitării concurenței de către alte întreprinderi, precum și înțelegerile de a nu cumpăra de la sau de a nu vinde către anumite întreprinderi fără o justificare rezonabilă.

În privința competenței de a soluționa cererile de reparare a prejudiciului cauzat de întreprinderi ca urmare a unei încălcări a legislației în materie de concurență, aceasta revine Tribunalului București. Hotărârea Tribunalului poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel București și, după judecarea apelului, cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Acțiunea în despăgubire trebuie introdusă în instanță în termen de 5 ani, altfel se prescrie. Termenul de prescripție nu începe să curgă înainte de încetarea încălcării legislației în materie de concurență și înainte ca reclamantul să fi cunoscut sau să fi trebuit să fi cunoscut:

  1. comportamentul adoptat și faptul ca acesta constituie o încălcare a legislației în materie de concurență;
  2. faptul ca încălcarea legislației în materie de concurență i-a adus un prejudiciu; și
  3. identitatea autorului încălcării.

Practic, termenul de 5 ani începe să curgă de la data la care cel prejudiciat a luat sau ar fi trebuit, în funcție de circumstanțe, să ia la cunoștință de fapta și de calificarea sa drept încălcare a legislației concurențiale, cunoaște prejudiciul și pe cel care l-a cauzat.