Facilități de creditare pentru IMM-uri

Facilități de creditare pentru IMM-uri

În continuarea informării privind facilitățile de care pot beneficia IMM-urile (a se vedea și punctele 6 și 7 din informarea anterioară inclusă mai jos), este important să știți că Programul de sprijin pentru Întreprinderile mici și mijlocii IMM INVEST ROMÂNIA cuprinde câteva măsuri recent adoptate si publicate ieri, 8 aprilie in Monitorul Oficial sub forma unei Hotărâri de Guvern (HG 282).

HG 282 stabilește caracteristicile și procedura de acordare pentru fiecare dintre tipurile de credite garantate prin OUG 110/2017. Întrucât acesta HG282 are un caracter tehnic și foarte detaliat, nu vom reda toate condițiile în prezenta informare, însă echipa noastră vă poate efectua o analiză personalizată pentru societatea dvs., dacă doriți să beneficiați de aceste facilități.

Pe scurt, vă reamintim că IMM-urile pot beneficia de credite/linii de credit garantate de către stat pentru realizarea de investiții sau pentru finanțarea capitalului de lucru.

Garanția de stat se acordă:

  • sub formă de garanții pentru împrumuturi – spre ex., statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor;
  • sub formă de grant – spre ex., în unele cazuri, statul acoperă obligația de plată a comisionului la risc pe care ar fi trebuit să îl achite solicitantul.

Un alt exemplu: statul poate acorda un grant în limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare şi a dobânzilor aferente creditelor, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 800.000 euro per întreprindere.

In plus față de cele de mai sus, actualmente s-au introdus și următoarele măsuri de sprijin:

  • un procent de subvenționare a dobânzii de către stat de până la 100%,
  • prelungirea perioadei de subvenționare a dobânzii (spre ex., pentru creditele contractate după data de 04.04.2020, perioada de subvenționare începe de la momentul acordării creditului și până la 31.12.2020).
  • durata maximă a finanțărilor acordate cu aplicarea prevederilor OUG 110/2017 se modifică la o perioadă de 72 de luni în cazul creditelor pentru investiții și de 36 de luni în cazul creditelor pentru capital de lucru, cu posibilitate de prelungire cu maximum 36 de luni.

Echipa Paulopol Attorneys & Counselors vă stă la dispoziție pentru orice alte informații vă sunt necesare.

În cazul în care doriți să beneficiați de una dintre aceste facilități, vă putem asista în obținerea acestor facilități, va rugăm să ne contactați pe e-mail la office@paulopol.ro.

Autor:  Av. Andra Bălțatu