Facilități fiscale pentru microîntreprinderi valabile de la 1 ianuarie 2021 – Partea a II-a

Facilități fiscale pentru microîntreprinderi valabile de la 1 ianuarie 2021 – Partea a II-a

După cum vă spuneam în articolul anterior, recent, a intrat în vigoare O.U.G. nr. 153/2020 care stabilește o serie de măsuri fiscale pentru asigurarea resurselor financiare necesare contribuabililor și, de asemenea, modifică O.U.G. nr. 33/2020 și Codul de procedură fiscală.

Continuam să vă prezentăm principalele modificări aduse prin O.U.G. nr. 153/2020:

Partea I a articolului o puteți citi AICI: Facilități fiscale pentru microîntreprinderi valabile de la 1 ianuarie 2021 – Partea I

II. Bonificațiile acordate conform O.U.G. nr. 33/2020

Prin O.U.G. nr. 33/2020 s-au acordat bonificații la plata impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor/impozitului specific până la termenele scadente. În acest sens, conform O.U.G. nr. 153/2020:

  1. Pentru definitivarea impozitului pe profit aferent anului fiscal prin declarația privind impozitul pe profit, bonificația aplicată se scade din valoarea impozitului. Dacă bonificația depășește valoarea impozitului pe profit, suma bonificației luată în calcul este la nivelul valorii impozitului.
  2. Pentru plătitorii de impozit pe profit care aplică sistemul de declarare și plată cu plăți anticipate, efectuate trimestrial, precum și a celor care aplică acest sistem, dar care în primul an al perioadei de cel puțin 2 ani consecutivi obligatorii după exprimarea opțiunii înregistrează pierdere fiscală, diferența de impozit pe profit datorat determinată la definitivarea impozitului aferent anului fiscal se consideră impozit pe profit datorat aferent ultimului trimestru. Bonificația se aplică pentru diferența de impozit pe profit datorat.
  3. Contribuabilii care au depus declarația de impozit pe profit fără aplicarea bonificațiilor vor beneficia de aceasta pentru diferența de impozit pe profit aferent anului fiscal, prin depunerea unei declarații rectificative.
  4. Bonificația se acordă și pentru impozitul pe profit datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială care se stinge cu impozitul pe profit de recuperat din anii fiscali precedenți.