Modificări legislative importante referitoare la modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje (1)

A intrat în vigoare  OUG nr. 50/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu și pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, care aduce modificări legislative importante.

Vă prezentăm în continuare o parte din principalele modificări și vom continua subiectul în articolul pe care îl vom publica mâine aici pe site:

  1. Contribuția de 3% reținută la sursă la vânzarea de deșeuri metalice se înlocuiește cu o contribuție de 2% din veniturile realizate de către deținătorul deșeurilor la vânzarea oricărei categorii de deșeuri. Cei care vor reține aceste sume sunt colectorii sau valorificatorii, având ulterior obligația de a le vira către Fondul pentru Mediu. Practic generatorii de deșeuri care au contracte de vânzare cumpărare deșeuri vor primi începând de luna aceasta mai puțini bani de la colectorii și valorificatorii către care predau deșeurile și vor trebui să implementeze în contabilitate această taxă nouă care trebuie să fie evidențiată în facturi.  O taxă similară în valoare de 3% a existat și anterior, însă viza doar deșeurile metalice.
  2. Se majorează cuantumul ecotaxei pentru toate pungile de transport din plastic (cu excepția alternativelor ecologice – biodegradabile și compostabile) de la 0,10 lei la 0,15 lei.
  3. Operatorii economici care dețin ambalaje folosite din comerț și industrie sau deșeuri de ambalaje din comerț sau industrie au obligația de a preda toate ambalajele/ deșeurile de ambalaje de acest tip (inclusiv cele primare, nu doar cele secundare și pentru transport, asa cum era menționat în forma anterioară a Legii 249/2015) unui colector desemnat de OIREP (fostele OTR), alternativ cu celelalte posibilități limitativ prevăzute de Legea 249/2015 de predare a acestor ambalaje, respectiv:

(i) predarea ambalajelor folosite către furnizori/ operatori desemnați contractual de către furnizori; și

(ii) asigurarea reciclării/ valorificării prin alte metode, prin contracte cu operatori autorizați pentru desfășurarea operațiunilor respective și raportarea conform art. 17 alin. (1) din Legea 249/2015.

Vă stăm la dispoziție pentru consultanță juridică pentru verificarea respectării prevederilor legale la nivelul societății prin raportare la activitatea concretă a acesteia – vă rugăm să ne contactați prin email la office@paulopol.ro.