Vă transmitem mai jos o serie de noutăți legislative cu privire la programele de finanțare rambursabilă și nerambursabilă:

1. IMM INVEST 2021

Prin Ordonanța de urgență nr. 16/2021, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 252 din 12.03.2021 și intrată în vigoare în data de 12.03.2021, Guvernul a decis prelungirea programului de finantare IMM INVEST pana la 30 iunie 2021.

Vă reamintim că prin programul de finanțare IMM INVEST, puteți beneficia de:

  • Garanții ale creditului de până la 90% din valoarea creditului, acordate de către stat;
  • Nu plătiți dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare. Scutirea de la plata dobânzii se acordă pe 8 luni de la data acordării creditului, iar comisionul de administrare si comisionul de risc vor fi subvenționate integral pe toata durata de derulare a creditului garantat in cadrul Programului. În plus, nu datorați comision de rambursare anticipată.
  • Valoarea maxima a creditelor poate fi de pana la 10.000.000 lei pentru investiții si pana la 5.000.000 lei pentru capital de lucru!

Echipa noastră vă poate sprijini în obținerea unor astfel de fonduri, astfel încât să beneficiați de facilitățile oferite de stat prin IMM Invest.

2. AGRO IMM INVEST

Este un subprogram al Imm Invest introdus prin Ordonanța de Urgența 16/2021. Agro IMM Invest funcționează pe baza aceluiași mecanism ca și IMM Invest, fiind destinat pentru susținerea IMM-urilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și a sectorului alimentar.

În plus față de beneficiile programului clasic IMM Invest, Agro IMM Invest include și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, cu condiția încadrării într-un plafon de 120.000 euro pentru societatea cu activitate în sectorul pescuitului și acvaculturii, 100.000 euro pentru societăți cu activitate în domeniul producției primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru societăți cu activitate în sectorul alimentar.

Până la apariția normelor metodologice pentru implementarea AGRO IMM INVEST, dacă doriți, putem realiza o analiză preliminară pentru societatea / societățile dvs. pentru a vedea dacă îndepliniți condițiile de eligibilitate ale programului AGRO IMM INVEST.

3. GRANTURI NERAMBURSABILE – MĂSURA 2 (CAPITAL DE LUCRU) + MĂSURA 3 (INVESTIȚII)

Stadiu actual MĂSURA 2

Odată cu promulgarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021 (promulgată în data de 09.03.2021), autoritățile au declarat că urmează să deblocheze fondurile necesare pentru a se face plăți către solicitanți. În cursul săptămânii trecute (8-12 martie), s-au efectuat plățile pentru încă 21 de solicitanți.

Deși autoritățile nu au precizat date concrete sau termene limită pentru plăți, vă asigurăm că urmărim atent evoluția acestui program de finanțare.

Stadiu actual MĂSURA 3

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui a declarat în presă că intenționează să anuleze sesiunea de înscriere a proiectelor care s-a desfășurat în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021. Deși nu există informații oficiale până la acest moment, este posibil să se organizeze o nouă sesiune de depunere a proiectelor, de la 0, cu alte criterii de departajare. Vom reveni cu noutăți oficiale de îndată ce vor apărea.

Cu titlu informativ, în privința Măsurii 3, Premierul a trimis corpul de control pentru a verifica modul în care s-a realizat și gestionat depunerea proiectelor, iar ministrul Economiei a făcut o sesizare la DNA, după suspiciuni de fraudă și acces în sistem, în contextul în care unele societăți au depus proiecte în ultimele două zile, aproape ghicind procentul de cofinanțare potrivit pentru a se califica.

În cazul în care vă putem sprijini în demersurile juridice pentru obținerea de fonduri rambursabile sau nerambursabile, nu ezitați să ne contactați pe adresa office@paulopol.ro.