Noutăți legislative referitoare la deplasări și transporturi

Ghid complet referitor la șomajul tehnic: procedură și implicații fiscale
martie 31, 2020
Informare privind acordarea unor zile libere părinților
aprilie 2, 2020

Mai jos găsiți o scurtă informare referitoare la ultimele noutăți legislative privind deplasările și transporturile:

1. Deplasarea in grupuri

Prin Ordonanța Militară nr. 4 publicată în Monitorul Oficial în 29 martie s-a adus o clarificare asupra faptului că nu se pot forma grupuri mai mari de 3 persoane.

Astfel, textul de lege are în vedere strict circulația pietonală. În cazul în care este necesar transportul către sau de la locul de muncă, acesta se poate realiza și în regim privat pentru un număr mai mare de 3 persoane (ex. cu o mașină personală se pot deplasa 5 angajați către sau de la locul de muncă).

Celelalte precizări referitoare la declarațiile pe care trebuie să le aibă asupra lor angajații rămân valabile.

2. Transporturi

În data de 29 martie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța Militară nr. 4 care, printre altele, are următoarele prevederi cu privire la transportatori:

La intrarea în țară, pentru protejarea propriilor familii, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone optează pentru carantinare/izolare, dar nu mai mult de 14 zile, în perioada dintre curse, pentru una dintre următoarele modalități de protecție împotriva răspândirii COVID-19:

a) carantinarea în spații puse la dispoziție de către angajator;

b) izolarea la domiciliu împreună cu toate persoanele cu care locuiesc/se gospodăresc sau singuri, în alt spațiu locativ disponibil;

c) carantinarea la cerere, în spațiile puse la dispoziție de autoritățile administrației publice, cu suportarea cheltuielilor aferente carantinării.

Cu alte cuvinte, fiecare conducător de autovehicul de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone este obligat să stea în izolare/carantinare (în funcție de opțiunea aleasă) în perioada dintre două transporturi, însă dacă această perioada este mai mare de 14 zile, după aceste 14 zile obligația se suspendă. Perioada de carantinare/izolare poate fi și mai mică de 14 zile, chiar de 12 ore, 24 de ore, ceea ce stabilește Ordonanță este faptul că în perioada dintre curse, oricare ar fi aceasta, șoferul trebuie să stea în izolare.

De asemenea, conducătorul are obligația de a avea la el (în permanență, nu doar la punctul de trecere al frontierei) o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă una dintre cele 3 posibilități menționate anterior.

Facem precizarea că nerespectarea obligației de carantinare/izolare, poate atrage după sine o amendă cuprinsă între 2000-20.000 lei, posibilitatea întocmirii unui dosar penal, precum și obligarea conducătorului de a intra într-o perioadă de carantinare (nu mai este posibilă varianta izolării, ca sancțiune) de 14 zile.

Prevederile menționate se aplică începând cu data de 31 martie 2020.

Pentru orice alte informații suplimentare va rugăm să nu ezitați să ne contactați pe adresa de e-mail office@paulopol.ro.

Autor:  Av Thomas Iordache