Consideraţii utilizare CEC (partea a doua)
octombrie 5, 2017
Restituirea sumelor plătite în plus
octombrie 11, 2017

Firmele mari care nu angajează persoane cu handicap vor avea obligații majorate față de bugetul de stat.

Anumite firme sunt obligate să angajeze un număr de persoane cu handicap, stabilit în funcție de numărul efectiv de angajați din firmă. Dacă nu fac asta, de acum înainte, acestea trebuie să plătească de două ori mai mulți bani la stat și nu mai pot opta pentru varianta cumpărării de produse și servicii de la unitățile protejate.

 

Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați, potrivit Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Nu este vorba despre o chestiune nou introdusă în legislație, ci de una în vigoare de ceva vreme.

Acești angajatori care nu se achită de obligația menționată anterior au de plătit la stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. Aceasta obligație este prevăzută în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2017, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 648 din 7 august 2017. Ei vor plăti lunar aceste sume, conform actului menționat.

Înainte, aceste entitati puteau fie să plătească lunar 50% din salariul minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care puteau să angajeze persoane cu handicap și nu au făcut-o, fie să cumpere produse și servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate, în baza unor parteneriate.

Practic, angajatorii nu mai pot alege una dintre aceste două variante, ei fiind nevoiți acum să plătească lunar suma de bani, adică aproximativ de două ori mai mult decât până acum. Este important de menționat că această sumă se declară lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei de raportare, prin formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”.

De asemenea, în actul publicat se mai prevede și faptul că autoritățile și instituțiile publice, dar și alte persoanele juridice publice, vor trebui să organizeze concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap.