1. Contribuția pentru asigurări sociale (pensie) – CAS – 25% și modul de reflectare în Declarația Unică pentru persoanele fizice

Proiect de lege pentru aplicarea GDPR în România – Partea a doua
aprilie 4, 2018
2. Contribuția pentru asigurări de sănătate – 10% (in anul 2018) și modul de reflectare în Declarația Unică pentru persoanele fizice
aprilie 25, 2018

 

 

Începem astăzi o serie de articole dedicate persoanelor fizice, despre taxe și impozite și modul de evidențiere a acestora în Declarația Unică.

 

Articolele din această serie se adresează celor organizați în activități independente ca:

  • PFA – Persoană Fizică Autorizată
  • II – Întreprindere Individuală
  • IF- Întreprindere Familială
  • PFI – Persoane Fizice Independente
  • Profesii Liberale

Notă legală: Textul articolelor este în acord cu ORDONANȚA DE URGENȚĂ Nr. 18 din 23 martie 2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial și este în vigoare, dar poate suferi modificări prin legea de aprobare.

  1. Contribuția pentru asigurări sociale (pensie) – CAS – 25%

Persoanele fizice care desfășoară activități independente și obțin venituri din una sau mai multe surse de venit, precum și persoanele care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, sunt obligate să plătească contribuție de asigurări sociale dacă estimează (sau obțin) pentru anul curent venituri nete a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației.

Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere al declarației, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete și/sau a normelor anuale de venit din activități independente.

Baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente, o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației.  Pentru 2018 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 1 900 lei pe lună, respectiv 22 800 lei anual.

Persoanele fizice care desfășoară activități independente pentru care impozitul și contribuțiile nu se rețin de către plătitorul de venit, depun declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor. Excepție pentru anul 2018, declarația unică cu valoarea estimată a venitului net se depune până la data de 15 iulie 2018.

Dacă o persoană estimează în declarația unică un venit net mai mare de 22 800 lei, atunci aceasta este obligată să se asigure în sistemul de asigurări sociale de stat și să aleagă venitul la care vrei să plătească această contribuție. Contribuția datorată se evidențiază în declarația unică. Acest venit nu poate fi mai mic decât salariul minim pe economie. Cei mai mulți contribuabili vor alege să se asigure la minima bază de calcul, respectiv de 12 salarii minime pe economie, adica 22 800 lei pe an. La această bază se aplică procentul de contribuție de 25% și se obține o contribuție anuală de plată în valoare de 5 700 lei pe an (22 800 * 25%).

Dacă persoanele fizice care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care plătitorii de venit au obligația calculării, reținerii, plății și declarării contribuției de asigurări sociale, realizează și venituri din activități independente, pentru aceste venituri nu se depune declarația unică (pentru înregistrarea ca plătitor de CAS).

Contribuția de asigurări sociale se calculează de către contribuabili, prin aplicarea cotei de contribuție și se plătește de către aceștia în termenul prevăzut de lege. ANAF nu va mai emite decizii de impunere în urma depunerii Declarației Unice, ci va urmări comportamentul de plată a fiecărui contribuabil.

Contribuabilii care încep o activitate în luna decembrie depun declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

În situația în care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din activități independente din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net anual cumulat realizat este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la data depunerii declarației, acestea datorează contribuția de asigurări sociale și au obligația depunerii declarației unice. În declarație se completează venitul ales, care trebuie să fie cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară.

În situația în care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din activități independente din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net anual cumulat realizat este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, nu datorează contribuția de asigurări sociale, cu excepția celor care au optat pentru plata contribuției. În acest caz contribuția plătită nu se restituie, aceasta fiind valorificată la stabilirea elementelor necesare determinării pensiei, potrivit legii.

Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale este până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează contribuția.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente pot efectua plăți reprezentând contribuția de asigurări sociala datorată, oricând până la termenul de plată. Contribuabilii pot beneficia de bonificație de maxim 10% (reducere contribuțiilor) la plata contribuțiilor de asigurări sociale – pensie, în anumite condiții.  Bonificația acordată la plata contribuției de asigurări sociale evidențiată distinct în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, se suportă de la bugetul de stat.

Nu sunt obligați la plata CAS:

  1. Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii (avocați, personal clerical și alții).
  2. Persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile realizate din activități independente.
  3. Contribuabilii impuși în sistem real, care estimează și realizează un venit net anual sub baza minimă de calcul, (22 800 lei în 2018).
  4. Persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală.

Persoanele fizice al căror venit estimat se modifică în cursul anului în care se realizează veniturile și nu se mai încadrează în plafonul prevăzut de 22 800 lei își pot modifica contribuția datorată prin rectificarea venitului estimat, prin depunerea declarației unice, oricând până la împlinirea termenului legal de depunere, adică până la 15 Martie 2019.

Contribuția datorată se evidențiază în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Opțiunea de a plăti contribuție sociala CAS (pensie)

Persoanele fizice care desfășoară activități independente și care nu estimează că vor realiza un venit net anual mai mare de 12 salarii minime brute pe economie pot opta pentru plata contribuției de asigurări sociale pentru anul curent, în condițiile prevăzute pentru persoanele care estimează că realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, depun declarația unică până la 15 Iulie 2018.